9 ماده غذایی که خطر سنگ کلیه را افزایش می دهد
سنگ کلیه چیست؟
سنگ های کلیه رسوبات سختی هستند که از مواد معدنی و نمک تشکیل شده اند و در داخل کلیه شما تشکیل می شوند.
رژیم غذایی، اضافه وزن بدن، برخی از شرایط پزشکی و برخی مکمل ها و داروها از جمله علل متعدد سنگ کلیه هستند. دفع سنگ کلیه می تواند بسیار دردناک باشد، اما اگر سنگ ها به موقع تشخیص داده شوند، معمولاً آسیب دائمی ایجاد نمی کنند.
علائم سنگ کلیه
سنگ کلیه معمولاً تا زمانی که در داخل کلیه حرکت نکند یا به یکی از حالب ها نرود علائمی ایجاد نمی کند. حالب ها لوله هایی هستند که کلیه ها و مثانه را به هم متصل می کنند.
اگر سنگ کلیه در حالب ها گیر کند، ممکن است جریان ادرار را مسدود کند و باعث تورم کلیه و اسپاسم حالب شود که می تواند بسیار دردناک باشد. در آن مرحله، ممکن است این علائم را تجربه کنید:
- درد شدید و شدید در پهلو و پشت، زیر دنده ها
- دردی که به قسمت تحتانی شکم و کشاله ران می رسد
- دردی که به صورت موج می آید و شدت آن در نوسان است
- درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
سایر علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ادرار صورتی، قرمز یا قهوه ای
- ادرار کدر یا بدبو
- نیاز مداوم به ادرار کردن، دفع ادرار بیشتر از حد معمول یا ادرار کردن در مقادیر کم
- تهوع و استفراغ
- تب و لرز در صورت وجود عفونت
- درد ناشی از سنگ کلیه ممکن است تغییر کند – به عنوان مثال، به مکان دیگری منتقل شود یا شدت آن افزایش یابد – همانطور که سنگ در دستگاه ادراری شما حرکت می کند.
علل سنگ کلیه
سنگ کلیه اغلب علت مشخص و مشخصی ندارد، اگرچه عوامل متعددی ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند.
سنگ کلیه زمانی تشکیل می شود که ادرار شما حاوی مواد تشکیل دهنده کریستال – مانند کلسیم، اگزالات و اسید اوریک – بیشتر از مایع موجود در ادرار باشد که می تواند رقیق شود. در عین حال، ادرار شما ممکن است فاقد موادی باشد که از چسبیدن کریستال ها به یکدیگر جلوگیری می کند و محیطی ایده آل برای تشکیل سنگ کلیه ایجاد می کند.
غذاهایی که باعث ایجاد سنگ کلیه می شوند
رژیم غذایی یک عامل کلیدی است که به راحتی تحت کنترل شماست. حذف برخی از غذاها از رژیم غذایی می تواند به پیشگیری از سنگ کلیه و حمایت از سلامت کلی کلیه ها کمک کند.
در اینجا 9 ماده غذایی وجود دارد که احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد.
همچنین بخوانید: 10 روش درمان خانگی عفونت کلیه که حتما باید بدانید
-
غذاهای غنی از اگزالات
سنگ های کلیه به دلیل تجمع اگزالات کلسیم ایجاد می شوند، بنابراین مصرف غذاهای غنی از اگزالات در مقادیر زیاد می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد. اگزالات موجود در ادرار با کلسیم ترکیب می شود و سنگ کلیه اگزالات کلسیمی را تشکیل می دهد.
افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه هستند باید غذاهای غنی از اگزالات را در حد اعتدال مصرف کنند. این شامل اسفناج، ریواس، بامیه، چغندر، کلم پیچ، کرفس، شیر سویا، توت فرنگی و چغندر سوئیسی است.
همچنین مصرف ویتامین C خود را در سطوح مناسب نگه دارید. ویتامین C اضافی می تواند باعث ایجاد سنگ های اگزالاتی شود.
-
ساردین
افرادی که در معرض خطر بیشتری برای ایجاد سنگ های اسید اوریک هستند باید از غذاهای حاوی پورین زیاد مانند ساردین اجتناب کنند. مصرف زیاد پورین باعث افزایش میزان اسید اوریک در ادرار می شود و می تواند منجر به سنگ های اسید اوریکی شود.
علاوه بر این، غذاهای غنی از پورین ممکن است با تشکیل هسته ای برای تشکیل سنگ باعث ایجاد سنگ های اگزالات کلسیم شوند. مصرف ساردین را به یک یا دو بار در هفته محدود کنید و به اندازه سهم نیز دقت کنید.
سایر غذاهای غنی از پورین که باید در حد اعتدال مصرف کنید عبارتند از: بیکن، گوش ماهی، میگو و مخمر نانوایی.
-
گوشت قرمز
مصرف بیش از حد گوشت قرمز که سرشار از پروتئین است می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد. مصرف بیش از حد پروتئین میزان اسید اوریک تولید شده را افزایش می دهد و مقدار ماده شیمیایی بازدارنده سنگ به نام سیترات را در ادرار کاهش می دهد.
به علاوه، کلیه ها به متابولیسم و دفع محصولات جانبی نیتروژن از هضم پروتئین کمک می کنند. بنابراین، خوردن یک رژیم غذایی با پروتئین بالا، بار متابولیک روی کلیه ها را افزایش می دهد. از خوردن گوشت قرمز به صورت روزانه خودداری کنید. در عوض، مصرف خود را به یک یا دو بار در هفته محدود کنید.
شما میتوانید با مصرف غذاهای گیاهی که دارای پروتئین بالا و اگزالات کم هستند، مانند کینوا، عدس، توفو، هوموس، دانههای چیا و ماست یونانی، پروتئین مورد نیاز خود را تکمیل کنید.
-
نوشابه های گازدار
نوشیدن منظم نوشابه های گازدار مانند نوشابه (با یا بدون شیرین کننده های مصنوعی)، نوشیدنی های انرژی زا و برخی آب میوه های بطری شده نیز خطر ابتلا به سنگ کلیه و بیماری کلیوی را افزایش می دهد.
مطالعهای که در سال 2007 منتشر شد، اشاره کرد که نوشیدنیهای کولا حاوی اسید فسفریک هستند که باعث تغییرات ادراری و ایجاد سنگ کلیه میشود. همچنین خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی را افزایش می دهد.
علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2013 که در مجله بالینی انجمن نفرولوژی آمریکا منتشر شد، اشاره کرد که مصرف نوشابه و پانچ شیرین شده با شکر با خطر بیشتر تشکیل سنگ مرتبط است.
به جای نوشیدن نوشابه های گازدار، از آب معمولی، آب طعم دار، آب لیمو یا آب پرتقال تازه استفاده کنید.
-
سویای تخمیر نشده
سویا و غذاهای مبتنی بر سویا که از نظر ژنتیکی اصلاح شده اند برای بدن مضر هستند و می توانند بر سلامت کلیه های شما تأثیر بگذارند. آنها حاوی سطوح بالایی از اگزالات هستند که با کلسیم در کلیه ها متصل می شوند و سنگ کلیه را تشکیل می دهند.
به علاوه، محصولات سویای تخمیر نشده مانند شیر سویا و توفو حاوی سطوح بالایی از مواد ضد مغذی از جمله اگزالات هستند. هنگام خرید سویا، انواع ارگانیک را انتخاب کنید.
-
کربوهیدرات های تصفیه شده
کربوهیدرات های تصفیه شده (مانند شکر تصفیه شده، برنج سفید و آرد تصفیه شده) باعث می شود بدن سطوح بالایی انسولین تولید کند که می تواند باعث شود کلسیم از استخوان ها به دستگاه ادراری منتهی شود. این امر باعث تشکیل سنگ کلیه اگزالات کلسیم می شود.
در مقابل، هضم کربوهیدرات های پیچیده بسیار بیشتر طول می کشد و تنها باعث افزایش اندک و آهسته در سطح گلوکز و انسولین خون می شود.
اگر در معرض خطر ابتلا به سنگ کلیه هستید، از هر چیزی که با آرد سفید یا همه منظوره درست شده است خودداری کنید.
-
شیرین کننده های مصنوعی
بسیاری از ما از شیرین کننده های مصنوعی به جای شکر در قهوه یا چای خود برای کاهش کالری استفاده می کنیم. با این حال، شیرین کننده های مصنوعی در صورت مصرف منظم ممکن است عملکرد کلیه را مختل کنند.
به علاوه، شیرین کننده های مصنوعی اثر اسیدی قوی بر روی خون شما دارند. این باعث افزایش میزان رسوب کلسیم در بدن شما می شود که منجر به تشکیل سنگ های کلیوی بزرگ و مبتنی بر کلسیم می شود.
به جای شیرین کننده های مصنوعی، از عسل یا استویا برای افزودن طعم شیرین به قهوه یا چای خود استفاده کنید.